----WETENSWAARDIGHEDEN----
BORA BORA
Op ons repertoire staat een lied genaamd Bora Bora. We willen altijd graag weten waarover we zingen. Hieronder vindt u een beschrijving van en over dit prachtige eiland.
Bora Bora is een atol gelegen in de stille oceaan tussen Australie en Zuid-Amerika. Het eiland behoort samen onder andere Thahitie en Moorea tot Frans-Polynesia en ligt zo'n 260 km ten Noordwesten van de hoofdstad Papeete. Het eiland bestaat uit een uitgedoofde vulkaan, de 727 meter hoge Mount Otemanu, en een door een rif omgeven lagune. In het jaar 2007 telde het eiland 8800 inwoners. De grootste plaats is Vaitape. De oorspronkelijke naam luidde Pora Pora, dat in het Tahitiaans "eerstgeborene" betekent |
|
| Het atol werd waarschijnlijk in de 4e eeuw door Polynesiërs gekoloniseerd . Hoewel Bora Bora al in 1722 werd ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen, duurde het tot 1777 voordat James Cook als eerste Europeaan voet aan wal zette. |
Tijdens de 2e wereldoorlog vestigde de Verenigde Staten er een basis.
Onder andere werd er een landingsbaan en een oliedepot aangelegd en werd een basis voor watervliegtuigen.
De basis werd tijdens de oorlog niet aangevallen en op 2 juni 1946 opgeheven. Maar veel Amerikanen hadden het er zo naar hun zin dat ze weigerden te vertrekken. Sommigen zijn zelfs met harde hand ven het eiland verwijderd.
============
AL DIE WILLEN TE KAAP'REN VAREN
Al die willen te kaap'ren varen is een Nederlandstalig volkslied. Het volksliedje valt onder het genre zeemanslied. Het wordt ook als kinderlied gezongen.
Het Lied gaat over een groep zeevaarders genaamd "jan, Pier, Tjores en Corneel". Tegenwoordig worden deze namen wel verbasterd to " Jan, Piet Joris en Corneel".
Het lied somt een aantal kenmerken van de zeevaart op en meldt dat iedereen die daaraan wil meedoen, een baard moet hebben. Daarmee wordt bedoeld dat ze geen baardloze jongens moeten zijn, dat ze mannen moeten zijn die van aanpakken weten en niet voor een kleintje vervaard zijn.
Kaap'ren varen wordt in dit geval opgevat als piraterij of kaapvaart, maar kan ook betrekking hebben op het varen naar Kaap de Goede Hoop.
Het tweede couplet gaat over het eten van ranzig geworden tweebak, dat wil zeggen: scheepsbeschuit.
14e SHANTYFESTIVAL ROTTERDAM 2016
2,3 EN 4 SEPTEMBER
Op 2,3 en 4 september kon er weer worden genoten van ca 34 shanty en piraten en zeemanskoren bij de Leuvehaven. Allereerst moet ik namens het stichtingsbestuur alle vrijwilligers van harte danken voor hun inzet gedurende deze dagen. Zonder vrijwilligers zou dit festival niet kunnen worden gehouden.
Op 2 september werd het festival om 19:45 uur door Roel Pot geopend. Roel is als mediaman, acteur en programmamaker bekend. Bijna 18 jaar was hij programmamaker en het gezicht van RTV Rijnmond. Gedurende 4 jaar lang was hij de bekendste "conducteur" van de Spoorwegen. In commercials van de NS trad hij daar onder andere op met Nick en Simon. Daarna was het de beurt aan Shantykoor Rotterdam, Swingin the Lead en Shantykoor Barend Fox. Op zaterdagmiddag/avond werden we getrakteerd op de zingende jeugd onder de naam " de scheepsmaatjes". Met de stoomboot, bestuurd door Hans van der Sluijs werden de aanstormende shantyzangers aangevoerd. Een stampvolle tent reageerde zeer enthousiast op deze Borsatootjes, variërend in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Ik had zelfs, net als vele toehoorders met mij, een huid welke alleen aan eierleggende veerdragende diertjes wordt toebedacht. Nu al wordt er in het Stichtingsbestuur al een claim bedacht voor het volgende festival. Een foto verslag van ons koor vindt u op de fotopagina.
===========
Shantyfestival Bergen op Zoom
10 september 2016
Op 10 september waren wij te gast bij Shantykoor de Batraven in Bergen op Zoom. Met de bus van de Jong naar Bergen op Zoom. Op 3 locatie's werd er door diverse koren opgetreden. Gelukje met dit warme weer was, dat de afstanden tussen de locatie's niet al te groot waren. Om 13:30 uur stond het eerste optreden op het programma. Onder leiding van Ruan de Groot, onze nieuwe dirigent, werd er een keur van liedjes afgewerkt waaronder Barend Fox, Fire down below, de klok van Arnemuiden en nog vele anderen. Aan belangstelling hadden we zeker niet te klagen en gelet op het applaus, was er veel waardering voor dit optreden
De terrasjes waren op deze warme dag aardig gevuld, niet in de laatste plaats door zangers, muzikanten en gevolg van Barend Fox. En dit dan ter voorbereiding van ons 2e optreden op deze dag en dit keer was "den Enghel" het podium. Nadeel van dit podium was de plek. Ofwel er was gekozen voor een podium binnen in dit gebouw. Daardoor was er wat minder publiek. Maar tijdens het zingen van de diverse nummers zoals bv The Fields of Athenry, Curacao en Blow the man down, kwam er steeds meer publiek en bleek ook hier de waardering uit het applaus. Jammer dat Piet van Herwijnen zijn "O Connell" de Ier" niet kon zingen. Voor deze dag moest hij helaas afzeggen ivm de gezondheidsproblemen van zijn zoon. Sterkte!
Ons derde optreden was op het Gouvernementsplein, alwaar veel publiek aanwezig was. Ketelbinkie werd hier onder andere opgevoerd met de glansrollen van Bram en Joke. Verder op deze plek een mooie uitvoering van Bora Bora welke vanuit het publiek ruim werd meegezongen.
Tot slot van de dag nog een samenzang voor het stadhuis met alle koren, en ook dit festival was weer ten einde. Het mooie weer heeft hier natuurlijk meegeholpen aan een goed georganiseerd festival door Shantykoor de Batraven. Bedankt en spoedig tot ziens!!!