Shantykoor Barend Fox

                           "welkom in de wereld van de shanties"

Bijgewerkt op 15-3-2021De Ahrens Fox

 

De naam " Barend Fox" is afgeleid van de legendarische autospuit, de Ahrens Fox.

Deze brandweerwagen maakte furore in de jaren 1928 tot 1974.

Waar zijn deze deze Rotterdamse Ahrens-Fox motorspuiten gebleven?

De zeven Ahrens-fox autospuiten werden in vaderlandse brandweerkringen een "hot item", vooral omdat autospuiten onverwoestbaar bleken te zijn. En qua blusvermogen een ongekende kracht in huis hadden. De Ahrens Fox autospuiten hebben keer op keer hun nut weer bewezen.Wanneer met het aantal uitrukken op zo'n 1500 stelt, en bedenkt dat deze voertuigen tot 1971 dienst hebben gedaan, kan je wel ongeveer uitrekenen dat dat heel veel uitrukken en inzetten zijn geweest.

In de ruim 40 jaar dat de Ahrens Fox actief was in Rotterdam zijn er ruim 300 zware en grote branden geweest, maar vrijwel nooit zijn er klachten geweest van het brandweerpersoneel over haperingen. Wat vooral opviel was de uitstekende technische staat waarin de wagens jaar in, jaar uit verkeerden. Het begrip "afschrijving" komt bij de Ahrens-Fox motorspuit niet voor! Maar waar zijn deze motorspuiten gebleven?

De A1 is zoals verteld op 10 mei 1940 totaal vernield bij een bombardement op het Rotterdamse vliegveld Waalhaven. Voor zover we weten bestaan er van de A1 geen foto's. In 1937 was de A1 voorzien van een dichte cabine. Onderdelen zijn later gebruikt voor andere voertuigen.. De Ahrens-Fox A2 is te bewonderen in het nationaal brandweermuseum te Hellevoetsluis. De A3 staat in het Autotron in Rosmalen en de A4 in het brand en stormmuseum te Borculo.
 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info